Au fost acoperite cinci dintre cele opt turle ale Catedralei Naţionale


Turla clopotniță a Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) a fost deja acoperită cu tabla aurie din cupru și o sfântă cruce se înalță pe ea conform arhitecturii unui lăcaș de cult ortodox. La fel și cele trei turle mici de pe latura de sud și doar una de pe latura nordică.

Pornind de la cota de 120 de metri, unde se lucrează la șarpanta metalică a celei mai înalte turle, observăm că lucrările avansează într-un ritm alert la CMN. Aproximativ 600 persoane muncesc la momentul actual pe șantierul catedralei.

Mai jos de turle, la o înălțime de 90 de metri, muncitorii montează platforma metalică de pe acoperișul altarului care în curând va fi, la fel, împodobit cu învelitoarea din cupru și cu o cruce.

O bună parte dintre ancadramentele de piatră ale ferestrelor și ușilor au fost realizate, iar pe zidurile catedralei sunt montate schele pentru a începe tencuielile, a declarat pentru basilica.ro Ing. Vlad Florin Popescu.

În același timp, în ultimele luni s-a lucrat într-un mod intens la amenajarea spațiilor exterioare edificiului, dar și la subsolurile adiacente pe partea de nord şi de sud a Catedralei Naționale.


În interiorul Catedralei Mântuirii Neamului se lucrează pictura în mozaic din absida altarului. Acolo a fost montată cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului din România care va fi însoţită de cei doi arhangheli şi va domina toată biserica pentru că este punctul central deasupra iconostasului.

Reprezentarea Arhanghelului Gavriil este aproape gata de montaj.

Echipa coordonată de pictorul Daniel Codrescu a finalizat recent și Crucea cu moleniile (Maica Domnului și Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul) care încheie în partea de sus compoziția catapetesmei unice în toată lumea ortodoxă.

De asemenea, zilele trecute a fost montat și unul dintre vitraliile lăcașului de cult, cel de la cafasul catedralei.