Campania „Sănătate pentru sate” la Proviţa de Jos


2019.09.09bCampania „Sănătate pentru sate” a ajuns sâmbătă, 10 august 2019, în comuna Provița de Jos din judeţul Prahova. Medicii-voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, specialişti în diabet şi nutriţie, cardiologie, medicină internă, gastroenterologie şi psihologie, au oferit consultaţii gratuite pentru 70 de persoane, informează Ziarul Lumina.

Pacienţii care au beneficiat sâmbătă de consultaţii gratuite în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost cu precădere persoane vârstnice. Acestora li s-au făcut teste de glicemie şi au fost supuse unor investigaţii cu ajutorul unui aparat EKG şi a două aparate ecograf. „Patologia predominantă a fost cardiovasculară, cu multe sindroame hipertensive, insuficient controlate, unele nou descoperite, altele vechi şi netratate din lipsa de informare a pacienţilor, boli coronariene, ischemice, tulburări de ritm. Am avut chiar o situaţie specială cu un pacient într-o stare relativ gravă, fiind nevoiţi să chemăm ambulanţa. În rest, am identificat mai mulţi pacienţi cu boli digestive, boli metabolice, dislipidemii şi diabet. 20% dintre pacienții investigați erau diabetici. Este foarte importantă medicina preventivă, tocmai pentru a preîntâmpina aceste situaţii de urgenţă cu care ne confruntăm. De asemenea, este important ca pacientul să pornească de la o alimentaţie ­corectă pentru a preîntâmpina un accident vascular şi să-şi monitorizeze permanent tensiunea arterială”, ne-a declarat dr. Oana Moșu, medic la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Braşov.

Dr. Roxana Elena Turtureanu, medic de familie la Proviţa de Jos, a afirmat: „Activitatea a fost extrem de benefică, având în vedere că pacienţii nu ar fi putut să acceseze atât de multe consulturi de specialitate, ecografie şi EKG într-un timp atât de scurt. A fost un real beneficiu pentru pacienţi. În ultimii ani a crescut foarte mult numărul cazurilor de diabet, din cauză că pacienţii consumă alimente care provoacă această boală. Consultul la medicul diabetolog i-a ajutat să înţeleagă unde greşesc în dieta pe care o ţin. Mulţi pacienți hipertensivi sau cu cardiopatie ischemică nu înţeleg cât de riscant este să consume sare în cantitate mare. Deși ecografia este prezentă în investigaţiile decontate de CNAS, cel puţin la nivelul zonei noastre, pacienţii nu găsesc acest serviciu decontat, iar faptul că astăzi au avut toţi posibilitatea să-şi facă o ecografie abdomino-pelviană a fost extrem de benefic, mai ales că unii dintre ei nu au făcut-o poate niciodată, din motive financiare”.

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a menționat că la activitatea din Proviţa de Jos au venit şi voluntari din străinătate, din Danemarca şi Anglia. Testarea glicemiei pacienților a fost efectuată de către o echipă medicală a Spitalului Witting. Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea arhim. Ciprian Grădinaru.