Campania „Donează sânge! Salvează o viaţă!”

 


20.01.2017Peste 4.000 de litri de sânge de la aproximativ 9.000 de donatori sunt rezultatele înregistrate în anul 2016 de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, în cadrul Campaniei „Donează sânge! Salvează o viaţă!”. Din anul 2013 şi până în prezent au fost colectate peste 9.000 de litri de sânge.

 

Campania „Donează sânge! Salvează o viaţă!” a început în urmă cu patru ani, la iniţiativa Preafericitului Pă­rinte Daniel, Patriarhul Bise­ricii Ortodoxe Române, şi sub coordonarea arhim. Ciprian Grădi­naru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naţionale. Iniţial, această campanie de donare de sânge s-a axat numai pe centrele de transfuzii sanguine, liceele, universităţile, punctele de lucru ale jandar­meriei române, ale armatei sau ale poliţiei din cuprinsul jude­ţelor Ilfov şi Prahova. Ulterior campania a fost extinsă şi în alte judeţe ale ţării.

„Această campanie de donare de sânge a început în luna aprilie a anului 2013. În acea perioadă se petrecuse un eveniment tragic, ce a repus pe tapet nevoie acută de sânge din spitalele româneşti. Din aprilie 2013 şi până în decembrie 2015 au participat la această campanie aproximativ 9.200 de persoane, asta însemnând cam 4.600 de litri de sânge. Considerăm că anul 2016, cu aju­torul lui Dumnezeu, a fost unul foarte bun, a fost un an de vârf al acestei campanii, deoarece numai în acest an au participat în jur de 8.850 de donatori. Aceasta înseamnă cam 4.400 de litri de sânge. În cadrul Campaniei «Do­nea­ză sânge! Sal­vează o viaţă!» există un număr de voluntari care asigură per­manenţa prin rotaţie (un număr de 30 de voluntari), coordonaţi de arhim. Ciprian Grădinaru, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului”, a declarat la TRINITAS TV Constantin Jiga, voluntar la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Bucuria de a-i ajuta pe semenii lor i-a determinat pe oameni să-şi învingă teama şi să doneze sânge. Anul trecut, peste 1.500 de jandarmi au participat la cea mai mare campanie de donare de sânge din România. „Consider că succesul, mai ales în 2016, s-a datorat implicării din ce în ce mai mari a persoa­nelor care doresc să ajute, în mod special a donatorilor şi a sponsorilor. Anul trecut s-a derulat cea mai mare campanie naţio­nală de donare de sânge, în par­teneriat cu Jandarmeria Româ­nă. Asta înseamnă că au parti­cipat aproximativ 1.500 de jandarmi într-un interval de şapte zile. Ei au donat sânge în 41 de oraşe ale ţării. Atunci a fost o mobilizare exemplară şi aceasta arată că Biserica, Jandarmeria, Armata, Poliţia se mobilizează pentru ajutorarea semenilor”, a mai spus Constantin Jiga.

Conform statisticilor, la fie­care trei secunde, un om are nevoie de sânge, iar în România, cererea de sânge este acoperită în pro­porţie de doar 60%. Me­sajul vo­luntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este unul simplu: „Şi tu poţi salva o viaţă! Vino şi donează!”